About my Blog

Laman web ini berkisar tentang semua maklumat berkaitan dengan Free Software @ Open Source Software (FOSS) .. maklumat terkini dan macam2 lagi tentang FOSS.

Semoga anda mendapat manfaat dari apa yang ditulis.

Assalamualaikum… 🙂

33 thoughts on “About my Blog

  1. Salam. Tahniah di atas perkongsian yang baik melalui blog ini. Boleh la update tentang perkembangan group Linux di UniMAP sentiasa.

  2. Salam Dr. Laman web yang banyak manfaat. Dah lama tinggal Linux. Kalau ada kekuatan saya akan cuba guna Linux.

  3. La.. Siti….. tu la… guna la Linux… banyak manfaatnya… kalau nak install saya cadangkan install Ubuntu Ultimate Edition version 2.4. InsyaAllah.. semua driver ada…
    Cuba jangan tak cuba……

  4. Untuk “instal” sesuatu package menggunakan make install, perlu run ./configure dulukan? Pastikan bila run ./configure TIDAK ada error atau pun ‘package yg perlu’. Cuba tengok apa maklumat yg dipaparkan semasa buat ./configure.
    Emel kpd saya paparan sewaktu ./configure. (tau tak nak buat camna? guna arahan ini… /configure > output.txt)… dgn kaedah ini semua output drp ./configure akan disimpan di dalam fail output.txt.

    Sekian selamat mencuba.

  5. salam Dr.
    Nak tanya, bila nak coonect vodafone atau huawei punya broadband kalau guna linux tak boleh la…..so nak buat macam mana? ada apa-apa software ka yang kena update…macam mana…please…
    TQ

    • Pakai GNU/Linux distribution jenis apa? Klu guna ubuntu… sepatutnya ok.. tapi Broadband MODEM yang baru dari Celcom mmg tak detect. Cuba guna command line, taip “lsusb’, dptkan nama MODEM tu lepas tu cuba cari driver utk modem tu dalam Internet.. kot2 la ada drivernya.. biasanya kalau ada, depa akan bagitau mcm mana nak “install”.

    • Salam..

      Bergantung kpd apa yng hendak di”sync”kan… Maklumat lanjut ttg “rsync” ada di : http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl1_rsync.htm.

      Apa yang saya buat adalah.. rsync data pada netbook saya… ke dalam sebuah server yg beralamat 192.168.24.239. Arahan yg saya taip adalah seperti berikut:

      rsync -e ssh -varuzP /home/badli/Desktop/old_D/ 192.168.24.239:/home/badli/backup/

      Arahan diatas akan “copy” semua data dlm folder /home/badli/Desktop/old_D/ pada netbook saya.
      Data2 tersebut kemudiannya akan di”copy” atau di”sync” ke dalam folder /home/badli/backup/ pada server 192.168.24.239.

      Buat kali pertama melaksanakan arahan ini akan mengambil masa yg lama (sbb semua data tu perlu di”copy” ke dalam Server tersebut.. Utk kali kedua.. hanya fail2 yg diupdate sahaja yg akan di”copy” ke Server tersebut… Oleh itu kali kedua melaksanakna arahan ini.. data2 hanya diupdate sahaja.

      Sekian Selamat Mencuba…..

  6. salam Dr…

    sy baru berjinak2 dengan Linux (version 10.04)..saya ingin pertanyaan satu masalah,kenapa di unimap pidgin internet messenger tidak dapat di gunakan?kawan2 saya banyak menggunakan yahoo massenger..harap Dr. dapat membantu..

  7. salam Dr.bad..harap Dr bad chat selalu..sy nak tanye megenai command “sudo nautilus” tu utk command ape yek?kalo dah ter’sudo’ leh off balik x?nak search google,internet unimap slow..hope Dr.bad dapat membantu 😀

    • Command ‘sudo nautilus’ tu utk memudahkan operasi ‘copy’ dan ‘move’ file menggunakan ‘drag drop’ mcm M$ windows. So dgn guna ‘nautilus’ (File Explorer) senang la nak uruskan fail dan direktori…. TAPI… hati2 sbb tersilap ‘delete’ direktori tak boleh ‘boot’ Linux kau tu nanti.

  8. salam,dr. saya ada masalah dari segi installasi apache2 pada os ubuntu 64bit.. adakah cara untuk membenarkan proses intlasi apche(XAMMP) versi 1.73 pada 64bit?

    • Salam…
      Saya tak pernah alami perkara ni sbb tak pernah nak install XAMMP. Awak install guna apa? dari Source Code nye kah? (*.tgz). Dah cuba guna Synaptic Package Manager? Cara ini lebih mudah.

  9. salam dr bad,

    Berhati-hati dengan pengarah ict unimap, ada cubaan untuk menjatuhkan dr bad.

    Network unimap di kuasai oleh vendor en nasrudin:

    Celestra Network Communications Sdn Bhd (CNC)[482739-A] – Pengarah, Shahrin Matsa.

    Isomers Technologies Sdn. Bhd. [705351-H – Pengarah, Fauzi Matsa.

    Syarikat ini juga terlibat dengan projek ict unimap di kampus pauh dan PFI dengan sokongan pengarah ict unimap.

    Pengarah ict lebih mempercayai syarikat di atas dari staf sendiri di pusat ict.

    Hubungi saya internetunimap@gmail.com

  10. Attn: Kola

    Saya memandang sangat serius atas statement anda. Mengapa tidak cite nama anda sekali? Sila datang berjumpa saya.

  11. PERANGI RASUAH JIHAD KERAJAAN BERINTEGRITI – TPM
    Bernama
    05/05/2011 4:04pm

    KUALA LUMPUR 5 Mei – Memerangi rasuah adalah jihad paling utama setiap kerajaan yang berintegriti, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

    Beliau berkata, dalam konteks politik masa kini, tahap kebolehpercayaan institusi kerajaan di mata rakyat bergantung kepada sejauh mana pemerintah dan penjawat awam dapat mengelakkan diri daripada terjebak dengan amalan rasuah dan salah guna kuasa.

    “Bagi sebuah sistem demokrasi yang berfungsi, tindak-tanduk pemerintah dan penjawat awam tidak pernah terlepas daripada pemerhatian masyarakat.

    “Betapa ramai kita lihat pemimpin dunia yang gugur dan kerajaan yang tersungkur dek terpalit amalan rasuah dan salah guna kuasa,” katanya ketika menyampaikan Syarahan Perdana Integriti bertajuk ”Agenda Integriti Nasional” sempena sambutan ulang tahun ketujuh Pelan Integriti Nasional dan Institut Integriti Malaysia (IIM) di sini hari ini.

    Muhyiddin berkata, usaha untuk memerangi rasuah secara menyeluruh seharusnya dibendung sehingga ke akar umbi dan tidak hanya tertumpu kepada pihak penguasa dan pemerintah semata-mata. – Bernama

  12. salam Dr.bad..saya sekarang menjalani latihan industri dan telah meyakinkan bos saya dalam penggunaan ubuntu..bengkel linux ubuntu amat berguna..cuma ade masalah sedikit iaitu broswer yang boleh support utk CCTV..kalo guna MS,dia ade IE..hope Dr.bad dapat membantu..

    • Alaikumsalam…
      Ini adalah masalah yg mmg sukar jika seseorang nak tukar guna GNU/Linux atau Free Software. Banyak sgt aplikasi yg TERLALU bergantung kpd IE. Dah cuba Mozilla dan Chrome? Tak bole? Cuba try install IE dlm GNU/Linux guna PlayOnLinux. Klu tak boleh.. susah sikit la…. Itu dinamakan VENDOR LOCKED… sesuatu aplikasi yang hanya boleh guna spesifik aplikasi sahaja (spt IE)…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s