Remove your Pirate MS Office and Install Libreoffice

Lama betul tak berblog disini. Agaknya sudah makin lama makin berkurangan motivasi untuk mempromosikan FOSS ini. Susah betul nak mengubah manusia ni….. W/pun.. nak tulis juga sikit tentang Libreoffice mudah2an ada yang akan mencubanya.

Kepada semua pembaca blog ini, ingin sekali lagi saya ingatkan bahawa penggunaan perisian cetak rompak adalah SALAH disisi undang2. Oleh itu kepada sesiapa diluar sana, jika anda masih menggunakan perisian Microsoft (MS) Office yang CETAK ROMPAK maka bertukarlah menggunakan LibreOffice iaitu Perisian BEBAS (Free Software). Memang akan kekok sedikit untuk menggunakannya tetapi insyaAllah lama kelamaan ianya akan menjadi mudah. Kalau tak tahu samada perisian MS Office tu cetak rompak, maka kemungkinan besar perisian itu cetak rompak…. (faham ke??)… Perisian MS tu kena bayar, kalau tak bayar tu kemungkinan besar CETAK ROMPAK le tu…..

Berikut disertakan laman web utk muat turun LibreOffice (sila baca arahan sebelum nak download). Kalau yg buta IT sila rujuk kawan yang celik IT.

http://www.libreoffice.org/

Kalau tak tahu apa itu Free Software sila rujuk disini:

http://www.fsf.org/

Sekian… Selamat Berpuasa….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s