Open Document Format

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kpd semua,

Semenjak menggunakan Free Software @ Open Source Software di dalam kerja seharian samada untuk kerja-kerja rasmi mahupan kerja-kerja peribadi. 2 tahun lepas saya telah membuat keputusan untuk menggunakan 100% Free Software dan menggunakan Ubuntu Ultimate Editon versi 2.7. Sudah tentu ada masalah yang terpaksa dihadapi. Ada 2 masalah-masalah yang dihadapi oleh pengguna-pengguna (bakal – pengguna) Free Software.

1. Masalah mencapai aplikasi laman web – Masalah ini mesti dihadapi kerana kebanyakan aplikasi yang dibangunkan hanya “COMPATIBLE” dengan Microsoft (MS) Internet Explorer (IE) sahaja.

2. Masalah apabila berkongsi fail dengan rakan-rakan sepejabat. Ini kerana kebanyakan pengguna mash menggunakan MS doc atau docx fail. Bagi saya yang menggunakan Open Office atau Libre Office sudah tentu menghadapi masalah dengan fail2 tersbut. Masalah yang dihadapi adalah format yang tidak tersusun ada juga imej fail yang tidak dipaparkan dengan baik.

Selagi maslah diatas tidak diatasi maka galakkan untuk pengguna beralih mengunakan Free Software akan terbantut… Oleh itu antara strategi pada masa akan datang adalah untuk memastikan/menggalakan institusi-institusi memastikan bahawa semua aplikasi laman web mestilah “compatible” dengan browser selain dari IE.

Itu yang pertama, yang kedua, pengguna perlu mula menggunakan fail dokumen yang mengikut piawaian “TERBUKA” (open standard) iaitu yang dinamakan Open Document Format (ODF). MS Office menyediakan fasiliti menyimpan fail dalam ODF dengan memastikan SP2 diinstall pada perisian MS. Cara ini boleh menggalakkan perkongsian fail dengan lebih berkesan antara pengguna Free Software dan orang2 yang “kaya” yang menggunakan proprietary software.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s