FOSS: Russians are very serious….

Salam semua,

Saya terpanggil utk menyiarkan artikel ini kerana ianya sangat penting untuk difahami oleh semua orang yang terlibat secara langsung dalam bidang IT. Berikut adalah antara sebab kenapa Rusia serius untuk melaksanakan FOSS.

Pertama: Rusia pernah gagal utk melaksanakan polisi FOSS, salah satu sebabnya adalah kerana pelaksanaan yang tidak secara BERPUSAT… setakat ‘menggalakkan‘ sahaja. Maka perlaksanaan FOSS telah gagal.. Bagi saya.. Malaysia (MAMPU) juga akan menghadapi masalah yang sama dalam merealisasikan FOSS di Malaysia.

Oleh itu kini Rusia bangun dan akan melaksanakan FOSS secara berpusat dan menyeluruh atas ARAHAN Perdana Menterinya sendiri.

Kedua: Keadaan ekonomi yang agak mencabar memaksa Rusian menggunakan FOSS kerana ia boleh menjimatkan kos.

Ketiga: Serangan virus. Stuxnet yang menyerang Iran (mungkin ankara U.S) menyebabkan pihak Rusia merasakan perlunya ada Sistem OS yang lebih KUAT dan STABIL.

Keempat: KEBEBASAN….. Ya mereka akan bebas daripada cengkaman monopoli syarikat seperti M$ yang mengaut keuntungan yang tidak masuk akal!!! dan menjadikan pengguna M$ sperti LEMBU yang ditarik hidungnya!! Ikut sahaja tanpa banyak soal… belibeli dan beli……………………. tak mampu beli? Alah… kita guna je yang HARAM!!! HARAM sikit2 tak pe…. Itulah alasan mereka yang TEGAR dan tak mahu berubah……. kerana sifat MALAS untuk belajar benda yang baru dan bermanfaat.

4 sebab kenapa Rusia serius terhadap FOSS boleh kita (Malaysia) jadikan panduan untuk mengikut mereka (Rusia) yang pada pendapat saya ‘MASUK AKAL’. Tak tahulah pendapat ‘pakar-pakar’ IT tersohor dan terhebat di Malaysia? Terutama Pengarah ICT, CTO, CIO etc….. tentang perkara ini.

Ini ‘link’ tentang maklumat tersebut:

http://www.linuxjournal.com/content/russian-linux-push-continues

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s