gEDA – Electronic CAD Suites & Scilab

Assalamualaikum semua…

Rupa2 masih ada juga yang tidak tahu tentang FOSS yang berkaitan dengan Kejuruteraan & Teknikal Elektronik. Di sini saya ingin memaklumkan kepada semua pembaca tentang perisian2 teknikal (yg berkaitan dengan Elektrik & Elektronik) yang boleh digunaka samada untuk pelajar Sekolahg Teknik/Vokasional mahupun pelajar Universiti.

Antara FOSS yang saya rekomen adalah seperti berikut;

1. gEDA : gEDA ni ada banyak komponen perisian seperti ‘gschem’ dan ‘pcb’. Perisian ini boleh menghasilkan Lukisan Skematik dan juga untuk mereka bentuk Printed Circuit Board (PCB). Perisian ini adalah alternative kepada ORCad dan Eagle.

2. ngspice : ngspice pula adalah simulator bagi menganalisis litar elektronik yang boeh menggantikan MultiSim.

3. Scilab : perisian ini boleh menggantikan perisian yang “MAHAL” spt MATLAB. Kebanyakan Univerisiti ehem2….. menggunakan dan menggalakkan CETAK ROMPAK. Perisian ini digunakan untuk membuat analisis matematik.

Oleh itu kepada pelajar2 IPTA & IPTS silalah maklumkan kpd Pensyarah anda untuk menggunakan perisian2 tersebut di dalam pengajaran dan pembelajaran mereka.

Kepada pensyarah dan tenaga pengajar yang menggunakan PERISIAN SECARA HARAM.. sila beli secara sah perisian ATAU guna perisian FOSS demi memperolehi keberkatan di dalam HIDUP ANDA! Kena la belajar sikit….

Selain itu boleh guna perisian seperti Dia, Planner, emu8051, gnusim8085 dan SDCC.

Selamat Mencuba Semua & Selamat Bertaubat! 😉

Advertisements

7 thoughts on “gEDA – Electronic CAD Suites & Scilab

  1. nice one bro. terima kasih banyak2. btw, lepas bro suggest kat komen hari tu, aku download la gEDA. masih dalam proses eksplorasi.

    aku nak share entri ni kat kawan2 aku. sangat berguna.

  2. Doc, good points and effort here. Saya ada sedikit pandangan kat sini tentang penggunaan perisian ini kat U. Apa yang saya boleh tengok, seperti apa yang our University promote, we graduates are ready for industry. Dari apa yang saya tahu, sebilangan industri-industri ini gunakan software proprietary macam Matlab, OrCAD and so on. Jadi saya fikir macam for a start, biasakan student dengan perisian tersebut. But for me, at least Real Time Systems and some others are on the right track. Just my 2 Sen.

    • Good point.. juga… masalahnya.. klu university MAMPU tak apa… teruskan.. Beli Software berjuta2 ringgit pun tak apa.. Masalahnya banyak Universiti yg guna CETAK ROMPAK….
      Bagi saya pulak… dlm konsep pendidikan FUNDAMENTALnye sama iaitu menggunakan SISTEM… Mcm belajar kereta.. Ajar guna Kancil.. tapi boleh bawa SEMUA jenis kereta.
      Saya nak statistic penggunaan MATLAB dan ORCAD.. berapa peratus yg pakai di industri? Entah2 depa pun guna PIRATE… Alangkah elok jika University mengubah INDUSTRI ini menggunakan FREE SOFTWARE.. Jimat kos… dan tidak perlu bergantung kpd Proprietary Software. Kene berbalik kpd Falsafah Free Software iaitu KEBEBASAN bukan PERCUMA.

  3. saya sokong 100%.
    sebelum ni saya pernah mengalami pengalaman dimana komputer2 dekat lab yg sepatutnye terinstall dgn p-spice utk aktiviti lab takde software tersebut. Then bila nak install ade prob sebab software pirate. Memang terkilan jugak la time tu bila masalah yg xsepatutnya tu timbul. Da la pirate punya software, technician lab tu pun xtaw sgt pasal komputer, nak install pun xreti.
    so cadangan saya, Dr kene tolong “lecture” kan pihak2 universiti kat Malaysia ni utk guna FOSS drpd terus bergantung dgn software2 mahal atau pirate bg yg xmampu tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s