Xorg problem in Ubuntu UE – use “tasksel”

Salam semua,

Semlm salah seorang staf ppkkp dan pengguna Ubuntu UE menghadapi masalah X Window tak bole start. Jenuh fikir macamana nak buat. Dah boot guna Recovery Mode, cba fix X Window, tapi masih tak bole juga. Dah la tak tahu mana nak configure X guna terminal kalau Red Hat dulu boleh run XConfig, tapi Ubuntu?

Akhirnya dengan bantuan staf yg lain (Mostafijurahman (staf ppkkp juga)) telah mencadangkan menggunakan tasksel. Apa benda tasksel ni? First time guna.. So guna je la… run tasksel dalam terminal dan pilih ubuntu desktop dan install. (Syarat, Internet link mesti UP & RUNNING).

Alhamdulillah, selepas selesai install, X Windows untuk Ubuntu Ultimate Edition 2.7, berjaya dimulakan dengan menaip startx (aaa… lama tak guna command ni). Wa la………. X Windows berjaya di”hidup”kan semula.

So begitula semua, bagaimana menyelesaikan masalah X Windows pada Ubuntu UE. Sekian dahulu utk sekarang. Jika ada lagi masalah2 yg dapat diatasi akan saya kongsi bersama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s