Ubuntu Ultimate Edition 2.7 on HP (AMD) Pavilion PC TX2000

Salam semua,

Sekarang ni tgh install Ubuntu UE version 2.7 pada HP Pavilion PC TX2000 (Tablet PC), mempunyai processor AMD, AthlonX2 64bit. Dah test menggunakan Live CD, touch screen OK dan Wi-Fi OK. Cukup la tu.. yg lain insyaAllah should be Ok as well. Cuma tadi tak perasan masa tgh install, CD Ubuntu UE yg digunakan adalah x86 dan bukannya 64 bit, tapi semua fungsi dan aplikasi berjalan lanacar dan tidak ada yg tersangkut2. InsyaAllah hopefully semuanya OK. Bukan apa sebelum dah install guna Ubuntu UE 2.4, tapi bila tgk version 2.7 ni teringin dan geram. Jadi pada pengguna2 GNU/linux diluar sana.. jgn lupa mencuba Ubuntu Ultimate Edition 2.7.

Advertisements

12 thoughts on “Ubuntu Ultimate Edition 2.7 on HP (AMD) Pavilion PC TX2000

  1. Problem……….. semua fungsi Desktop, Compiz berfungsi dgn baik… TAPI…….. bila logout.. Screen jadi GELAP….. Kena try Ubuntu UE utk x64.. ni tengah burn ISO…

  2. ingatkan bila Compiz dah ok semua should be ok, rupanya ada problem jugak ye Dr. Bad

    maknanya kalau AMD kena gak juga versi x64

    nak tanya, Open Office tabley save as docx ke ? kami ada fail 7.6MB format doc, bila save as docx guna open office saiznya jadik 4.6kb saja, gagal la tu kot

    kalau Dr. bad ada solution mohon kasitau ye…tq

    • Salam Arman,

      Sepatutnya Open Office boleh save as .docx tak jadi masalah. Knp perlu save fail .doc kpd docx?? sepatutnya Arman perlu ubah .doc kpd Open Document Format.. baru betul. Fail .docx tu M$ punya format. Saya mencadangkan agar jgn guna LANGSUNG format .docx. biarkan dia berKUBUR selama2nya. Klu nak guna juga M$ Office maintain guna .doc.

      Di Pusat Pengajian saya telah mawajibkan pelajar2 menggunakan ODF secara tak langsung mereka akan guna Open Office. Maklumat ODF boleh diperolehi di http://www.odfalliance.org/

      Selamat mencuba.
      YM= badli2002@yahoo.com

    • Open office boleh save dokumen ke format .docx. mungkin contents fail tu yang tak boleh disavekan/bermasalah. apa jenis content yg jadi besar 7.6MB tu.? perlu disave ke format docx ke? kenapa tidak guna format .doc kerana user ms office 2007 boleh buka fail format .doc.

      Just be open minded for the document to be on open platform so that everybody can open our documents.

  3. Assalammualaikum..Wow! Berita menarik ni Dr. Terima kasih atas knowledge sharing. Saya di sini still in progress utk plan collaboration. Harap ia dapat direalisasikan..inshaAllah
    Selamat berpuasa dan beribadah di bulan Ramadhan.

  4. saya setuju dgn anonymous, content fail tersebut yg menyebabkan ia tak boleh disimpan dalam format docx. sudah diuji dan mmg itu masalahnya, kandungan fail 7.6MB itu ialah screenshot tutorial penggunaan open office

    kami sedang merangka modul latihan untuk staf, rasional menyimpan dlm format docx saya tak pasti , sbb itu pertanyaan dr pihak training, maybe utk tarik perhatian pengguna windows bahawa open office juga berkeupayaan simpan fail dlm format docx

  5. Bos mau nanya, kaq punya laptop yg terinstAL W 7 TP PAS AQ MAU instal Ubuntu ultimate 2.7 kok pas milih partisi root tidak diketahui, ne gmana boz, thank

    • akaq ni org Indonesia ka?… Klu mahu install UE 2.7 Mudah aja….. ada 3 Kaedah tuk install pada PC yg sudah ada W 7. Kaedah yg 1) Install Side By Side… dgn menggunakan kaedah ini resize partition supaya boleh install UE. 2) Remove W 7 terus… dan install UE 2.7 sahaja (perlu back-up dulu data2 sbb seluruh Hard Disk akan di format. Kaedah 3) Kaedah ini hanya utk yg ‘EXPERT’.. Sila hubungi pakar2 berhampiran dgn akaq.
      Selamat Mencuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s