Installing IE using PlayOnLinux

Salam semua,

Pernahkan terjadi apabila anda ingin mengakses sistem di institusi anda, MALANGnya sistem tersebut hanya boleh diakses menggunakan Internet Exploer (IE) sahaja! Aduh… sungguh menyeksakan. Sepatutnya pembangun sistem (System Developer) memikirkan tentang COMPATIBILITY supaya sistem boleh diakses menggunakan lebih daripada satu perisian. Ini pun nak kena ajar juga!

Kalau macam ini susah la apabila hendak memberi peluang kepada sistem lain digunakan. Contohnya pengguna sistem GNU/Linux atau MAC, kerana “default” browser bukan IE.

Sekarang saya menggunakan sistem GNU/linux Ubuntu 10.04.. malang IE gagal di’install” menggunakan IE for Linux.

Secara tidak sengaja dlm mencari-cari bagaimana nak instal IE, maka terjumpalah PlayOnlinux. PlayOnLinux satu package yang memudahkan perisian2 M$ di”instal”. Ni tgh cuba install IE menggunakan PlayOnLinux. Harap2 bole la… kalau tak, tak dapat la nak akses sistem.

Ini la sebabnya mana2 pusat ICT tak beriya2 nak menggalakkan penggunaan FREE SOFTWARE ni.. sebab? Sistem yang dibangunkan dahulu tidak compatible! (Fault in the Design!). Kesudahannya? Terikat dgn sistem “proprietary” dan gunalah sehingga bila tak tahu! Jadi seperti seekor LEMBU yang hidungnya diikat oleh pengembala.. ikut je kemana pengembala tu bawa!!! Itu la hakikat pengguna perisian “proprietary”.

So jgn putus asa.. cuba PlayOnLinux untuk install IE…

Advertisements

6 thoughts on “Installing IE using PlayOnLinux

  1. Alhamdulillah… Guna PlayOnLinux dah berjaya Install IE version 6 dan IE version 7. Baru boleh meluluskan cuti staf yg sudah sebulan tertinggal.

  2. for your info… system development is not as simple as you think… browser compatibility is a major issue in web based system development especially if it use microsoft based development tools or AJAX framework – where some AJAX functions only works with IE.
    some of the discussion about this :
    http://www.google.com.my/#hl=en&source=hp&q=ajax+not+compitable+firefox&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=64a5a4f508c6a50b

    and to determine the technology or framework to use, many people did have their hands such as the user, project manager, system architect, system analyst etc… and programmers in many occasions don’t have a say in making this kind of decision.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s