GNU/Linux Training for Teachers & IT Techs

Salam semua,

Buat pertama kalinya Latihan GNU/Linux diadakan pada 24-25, 26-27hb Mei dan 1-2hb Jun 2010 diadakan. Latihan ini adalah anjuran bersama UniMAP, S.Keb Sena Perlis dan Jabatan Pelajaran Perlis (JPP). Peserta seramai ~150 orang (50 orang setiap sesi) dijangkan hadir. Pengarah ICT JPP iaitu encik kadri nampaknay bersungguh2 untuk memastikan sistem GNU/Linux digunakan di sekolah-sekolah Perlis. Alhamdulillah dengan perancangan yang teliti dan terancang usaha encik kadri akan berjaya. Latihan ini juga dibantu oleh Cikgu Firdaus, Dr Ong Bi Lynn, Cik Hasneeza dan En Fairuz.

Peserta terdiri daripada guru-guru, pegawai IT dan juruteknik. “Distribution” Ubuntu Ultimate Edition 2.5 digunakan kali ini. Masalah yang dihadapi adalah masa yang agak lama untuk “install” sistem ini. Tetapi berbalaoi kerana semua perisian (packages) dipasang ke dalam sistem tersebut, jadi tidak perlu menambah apa2 perisian yag lain lagi.

Rata2 semua nampak macam OK, terutama apabila mengkonfigurasi 3D effect menggunakan “Compiz”. Selain itu juga pemasangan “server” seperti FTP dan Apache, menarik minat semua peserta. Cuma kelemahan melaksanakan arahan di menggunakan “Command”, menyebabkan sukar untuk peserta mengikuti langkah2 mengkonfigurasi pelayan tersebut. Apa2 pun, konsep tentang pelayan dapat difahami semua.

So tinggal lagi satu sesi sahaja lagi pada 1-2 Jun (esok) untuk bengkel yang terbesar setakat ini diadakan. InsyaAllah pada 10-11 Jun juga bengkel yang sama diadakan untuk PLV di PPKKP.

InsyaAllah, Perlis akan menjadi negeri pertama melaksanakan penggunaan sistem GNU/Linux secara meluas di peringkat sekolah, dan yang pentingnya pelajar di peringkat sekolah telah didedahkan dengan sistem BEBAS ini dan mengelakkan mereka menggunakan perisian cetak rompak yang tidak bermoral.

Sekian coretan kali ini, insyaAllah berjumpa lagi.. 🙂

Link: Tentang Latihan GNU/Linux yang diadakan http://www.omaq.org/v3/2010/06/02/kursus-ubuntu-gnulinux-unimap/

Advertisements

4 thoughts on “GNU/Linux Training for Teachers & IT Techs

    • InsyaAllah… tgh usaha.. org kata bukan senang nak berjaya tanpa usaha… selain pulun nak dpt Profesor… dlm KPI UniMAP ada dinyatakan juga sumbangan kepada masyarakat. So inilah sumbangan yang diharapkan dapat direalisasikan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s