rsync – excellent way to backup your files

Adakah anda tertanya2 bagaimana kaedah utk backup directory dan fail2 yang bertimbun dlm PC anda? apa susah.. burn je dlm CD/DVD atau copy sahaja ke dalam mobile harddisk… atau ke dalam server.. kan? kalau ada perubahan pada satu fail sahaja camna?

Hari ni, aku berjaya menggunakan program rsync bagi backup dan membuat update secara efisyen ke dalam sebuah server. Dgn menggunakan rsync, segala perubahan samada, fail atau direktori baru yang di”create” atau ada fail atau direktori yang telah di”delete”…. segalanya dapat di”update” dgn mudah. Menggunakan rsync ini, hanya perubahan yang baru sahaja akan diupdate dan ini memudahkan proses meng’update’ backup yang ingin dibuat. Jimat MASA dan LEBARJALUR rangkaian…

Berikut adalah command yang saya gunakan….

rsync -e ssh -varuzP /home/badli/Desktop/old_D/ xxx.xxx.xxx.xxx:/home/badli/backup/

Sangat mudah…

Sebenarnya lama dah nak buat benda ni.. tapi tak jumpa2 kaedah yang sesuai. So hari ini dapat juga saya mempelajarinya.. Alhamdulillah… 🙂

Advertisements

2 thoughts on “rsync – excellent way to backup your files

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s