UniMAP FOSS Community (UFC) Meeting

Tanggal 22 hb Januari 2010, UniMAP telah mencipta sejarah dgn mengadakan UFC yg pertama kalinye. Seramai 10 org telah menghadiri perjumpaan tersebut, kira Ok la tu..

So dlm perjumpaan pertama, penerangan selama 45minit ttg FOSS dilakukan. Harapan agar semua yg hadir memahami apa itu FOSS, kebaikan dan kenapa perlu menggunakan FOSS. Selain itu demo menggunakan perisian gshem dan pcb juga ditunjukkan. Sofwer tersebut adalah sofwer untuk melukis skematik diagram elektronik dan juga utk membuat PCB. So agak menarik dan ramai juga yg ingin mencubanya nanti. Selain itu DEMO bagaimana program gschem dan pcb dapat diakses daripada mana2 PC dlm lab tersebut melalui program ssh. Dengan kaedah itu sofwer gschem dan pcb hanya perlu di’install’ pada 1 PC sahaja.. dan pengguna lain boleh mengakses sofwer tersebut dari mana2 PC di dalam rangkaian yg sama. Kaedah ini memudahkan penggunaan sofwer dan juga memudahkan juruteknik menyelenggara.

Nampak semua mcm faham je.. Tetapi yang penting salah seorang yang hadir itu telah berjaya di’LINUX’kan.. beliau telah berjaya meng’instal’ Ubuntu dlm Notebook beliau. So harapan saya semoga beliau mencuba menggunakan Ubuntu.. dan jika tak faham dan ada masalah.. boleh berjumpa sewaktu UFC yg kali kedua nanti pada bulan depan.

Erm… tgh pening apa nak buat dlm UFC akan datang?? Kalau sapa2 ada komen atau cadangan boleh la bagitau…

Sekian dulu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s