PDFCube – 3D Slide Presentation

Assalamualaikum,

Hari ni jumpa satu perisian baru (dah lama install tapi baru tau tadi..) untuk membuat pengguna-pengguna MS cemburu. Perisian ini dipanggil PDFCube.. mmg canggih.. Presentation yang disimpan di dalam bentuk PDF boleh digunakan untuk membuat semua slide bertukar di dalam bentuk 3D…. memang hebat. So org akan ternganga bila tengok kita present dlm bentuk 3D.. kalau tgk isi lagi la…. 2 kali ternganga… mungkin keluar air liur…

Tapi minta maaf la kepada pengguna MS.. PDFCube hanya untuk pengguna GNU/Linux sahaja ;). Yang pakai MS tu.. guna la cara “kuno” untuk buat presentation… sbb nak guna PDFCube ni.. kena guna command line…Bukan susah pun.. taip pdfcube diikuti dgn nama fail pdf.. utk melihat slide bertukar ke slide berikut dlm bentuk 3D, tekan butang ‘c’.

Sebenarnya ada banyak lagi RAHSIA Free Software ni… dan ianya hanya untuk orang yang betul-betul ingin menguasai teknologi ICT ni… Oleh itu jangan lupa datang UFC (UniMAP Free/Open Source Software Community) Meeting, pada 22hb Januari 2010 jam 9Am di MKR3.

Laman web PDFCube di sini : PDFCube

Advertisements

18 thoughts on “PDFCube – 3D Slide Presentation

  1. Salam Dr. Bad. Kau dah try win7. Best ..
    Kalau the arrival, phase 3 dibuat guna pdfcube, barulah aku berminat nak belajaq.
    Lagipun mana ada orang guna pdf untuk prensentation?
    Dah penat2 buat animasi, lepas tu convert ke pdf, kemudian nak animate lagi guna pdfcube?

    • Salam… aku tak akan guna win7 ke win8 ke ataupun win100….
      semua tu bertujuan untuk ikat hidung pengguna2 komputer selama2nya. Duit tu boleh guna untuk beli perkakasan lain. Ish pilihan lain yg FREE pun tak mahu cuba!!! tak faham!! Aku boleh buktikan buktikan ubuntu lebih canteeek dari win7. Meh panggil aku buat demo kat PPKK…

      • Bad, org pentingkan mesra pengguna sekarang ni bukan canteeek je. Kau buatlah comparison dan beritahu kitaorg dalam blog ni, OS mana yg lebih baik? Isu mahal atau free tolak tepi.

      • Aku nak galakkan guna Sofwer yg FREE!!! terpulang la… Kalau rasa mampu beli la… Kena ingat average harga 1 softwer ~ RM300.. so bilang la. berapa banyak sofwer yang kau nak pakai… contoh Vista RM500, Officee RM500, ViSIO RMxxx, M$ Frontpage RMxxx, MATLAB (basic) RM2000. So kau kira la sendiri dan bandingkan dgn Free Software RM0. Nak banding apa lagi.. mungkin nak kena belajar la sikit cara2 nak guna Free Software tu.. so kalau MALAS.. tak PAYAH la.. guna Free Software.. nanti kalau nak buat research sbb tak ada duit nak beli MATLAB.. kau gunalan yg PIRATE… semoga BERKAT research kau tu.. menggunakan sofwer HARAM…

      • Kalau nak cerita OS mana lebih baik.. sudah tentu GNU/Linux.. sbb OS ni tidak akan dijangkiti VIRUS!!! Dan tak macam M$. lagi banyak install sofwer lagi SLOW PC… dan kena tambah RAM.. tambha sofwer lagi.. tambah lagi RAM.. lepas tu beli PC baru beli OS M$ baru dan beli.. dan beli dan beli… Manakala GNU/Linux.. pertambahan sofwer tidak memberatkan OS malahan.. prestasi hampir sama sahaja… Untuk makluman. emel server diseluruh dunia menggunakan GNU/Linux atau Unix dan bukannya M$ Server… kalau guna M$ server alamatnya asyik “HANG” dan asyik kena VIRUS!!!

      • Salam Bad.

        Sebenarnya duit yg M$ dapat dari jualan produk pun digunakan untk bayar cukai kepada kerajaan. Sebahagian cukai tu pulak digunakan untuk bayar gaji kita. Janganlah anti sangat dgn M$ atau pengguna setia mereka. Banyak jasa mereka dlm menjana pendapatan negara.

        Macammana pun, oklah aku nak cuba FOSS ni. Sebelum tu boleh kau suggest software alternative (FOSS) untuk gantikan

        1. MSVisio
        2. SmartDraw
        3. MSWord/Excel
        4. PDF converter
        5. gPROMs
        6. ASPEN
        7. Polymath?

        TK

  2. Salam Bad.
    Sebenarnya duit yg M$ dapat dari jualan produk pun digunakan untk bayar cukai kepada kerajaan. Sebahagian cukai tu pulak digunakan untuk bayar gaji kita. Janganlah anti sangat dgn M$ atau pengguna setia mereka. Banyak jasa mereka dlm menjana pendapatan negara.

    Macammana pun, oklah aku nak cuba FOSS ni. Sebelum tu boleh kau suggest software alternative (FOSS) untuk gantikan

    1. MSVisio
    2. SmartDraw
    3. MSWord/Excel
    4. PDF converter
    5. gPROMs
    6. ASPEN
    7. Polymath?

    TK

    • Kau sure ke M$ tu bayar CUKAI?… dan cukai beli M$ tu cukup ke bayar gaji kita??
      Kalau duit beli M$ tu beli Mesin kan lebih elok atau utk upgrade peralatan yg dah lama tu (company jual mesin tu pun akan bayar cukai juga)….. PC kat Universiti pun dah bertahun tak tukar!!! Yg best tu bilangan pengguna sofwer pirate semakin bertambah…
      Aku bukan anti M$ tapi.. jgn kita bergantung kpd sesuatu produk dari negara luar.. walhal kita ada alternatif lain..
      Dah la tahun ni VOT35 aku RM0!!!

      Alternative sofwer yg kau minta.. mungkin tak semua aku boleh jawab.
      1. MSVisio ~ Dia
      2. MSWord/Excel ~ Open Office
      3. SmartDraw ~ Open Draw (sekali dgn Open Office)
      4. Pdf Converter ~ tak perlu sofwer khas, ada butang utk convert pada setiap aplikasi dlm Open Office

      Yg lain aku nak kena cari.. Tu la. kau panggil la aku bagi talk kat School kau ttg FOSS ni… Supaya org lain boleh tahu..

  3. Ttg Sofware spt. gPROMs, ASPEN dan Polymath.. setelah menyemak dlm Internet.. aku rasa Scilab pun boleh guna.. sbb Scilab mcm MATLAB juga (ada ToolBox & Simulink).. Aku yakin Scilab dpt membantu.. Mungkin ada software lain.. tapi setakat ni.. aku rasa Scilab boleh digunakan…

  4. Saya tak anti MS. pakai jugak sekali sekala. Cuma byk pakai Linux sbb nak cepat and save budget… apa yg nak pakai kebanyakannya ada ja kat sourceforge website.. leh install tanpa ragu2 ada spyware. takleh 100% cakap takda but so far takpernah kena lagi compared to each time nak download software free on Ms. Then bila pakai command line leh cepat ja buat keja.. nak copy file or transfer file pun mudah ja + cepat.. even nak rename file pun.. takpayah pegang mouse dah. but Matlab mmg powerful saya rasa berbaloi kalau beli yg linux punya version. Sbb smua lain dah free.. Matlab ja yg beli. 😀 Thanks for the info Dr bad.. saya pun baru nak try PDFCube nih..

    • Tahniah Geek Diva.. semoga terus menggunakan GNU/Linux utk kerja2 harian jgn takut knowldge Linux masih relevan 20-30 tahun lagi.. insyaAllah.. MATLAB mmg powerfull tidak dinafikan.. Kalau ada duit silakan beli.. sbb MATLAB pun ada yg boleh install atas GNU/Linux. Cuma saya masih merasakan jika boleh guna Scilab lebih baik.. sbb rasanya kebanyakan function dlm MATLAB boleh guna Scilba.. apa2 pun.. tahniah. Selamat mencuba pdfcube…

  5. maaf menyampuk..
    saya student poli shah alam. baru umo 20
    start pakai ubuntu dr versi 10.04 LTS smpai skrg masih kekal 10.04
    b4 diz ada try jap 10.10 tp x fully perform
    byk kelebihan die berbanding M$
    aku wat dual boot dengan Cracked Window 7 ultimate(x mmpu la nk beli yg ori)

    so antara kelebihan die

    1. ley buang virus yg ada dlm pdrive manually. jz delete
    2. tenet surf still high a bit
    3. effect bganda2 ag lawa dr win7
    4. cara install ckup sng, x plu nk cari driver mcm2. jz plug lan, n update OS. as simple as dat kcuali sstengah driver yg x fully support cm wifi broadcom. ley pakai, tp cr nk install lain skit
    5. bl pakai Ubuntu, lbh terdedah kpd cmd(ase cm power lak, smart je hak3)
    6. KONFEM2 FREE. free bkn bkmakna fully percuma tp bebas. bebas adjust pe2 ja. cm ubuntu nie, aku dpt ngn order dr lmn die. amik 3week utk smpai n PERCUMA. cume ada distro lain yg berbayar cm REDHAT if x silap

    nie je kot yg aku ingat sknk
    if ley mmg 1 ari nnt aku nk fully pakai UBUNTU/LINUX nie. harap akan datang akn lbh ramai yg support kami anak2 muda utk lbh terdedah kepada alam FREE OS nie. OS yg tbuka

    cm aku skrg, jz bersandar kepada guru2 di internet, xde guru d dpn mata utk ajar sal LINUX nie
    aku jz byk refer pd laman sperti http://www.jomlinux.com dan http://www.syok.org

    kami ank muda ramai yg bminat sal FREE OS nie, harap anda suma sokong kami n beri tunjuk ajar.

    • Tahniah kerana menggunakan Linux.. terus guna insyaAllah, lagi lama guna lagi banyak ilmu yang akan diperolehi. Jika ada masalah boleh guna Google utk mencari jawapan atau cari dlm Ubuntu Forum.. atau boleh emel saya.

  6. maaf, walaupun sdh 3 tahun story psl ini, saya student UTHM, final year..dan tgh mnggunkan LINUX ni..generally, LINUX dimata wanita = sukar utk difahami..
    LINUX dimata lelaki= pantas, mudah difahami,friendly, super terpegun
    tapi,saya tak putus asa utk memahami LINUX..bila dh dpt tahu..command2..dia..best plk..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s