UniMAP Free/Open Source Software Community (UFC)

Alhamdulillah…

Akhirnya dpt juga aku fokus utk buat UniMAP Free/Open Source Software (UFC) monthly meeting. Bukan apa susah betul nak set masa yang sesuai. Baru semalam PA aku buat announcement kat postmaster UniMAP. UFC buat julung2 kalinya akan diadakan pada 22hb Januari pada Jam 9AM di MKR3. Suspen juga… harap2 ada la org yang datang.. kalau tak mungkin kena WAJIBkan staf PPKKP datang.

Apa-apa pun perjuangan ini ikhlas tidak harap ganjaran dunia, harap ganjaran akhirat je.. sbb sapa2 yang mengajarkan ilmu kpd seseorang maka pahala selagi ilmu itu digunakan akan dapat kepada yang menggunakan dan yang mengajarnya.

So meeting ni simple je.. kita akan open discusion apa2 yang ingin diketahui.. so subjek memang besar la.. tapi saya akan cuba jawab segala persoalan yang ditanya. Meeting ni diadakan di Makmal Komputer PPKKP so sapa2 yang rasa nak install Ubuntu… sila lah hadir.. ada fasilitator yang akan membantu.

Meeting ini juga akan berkongsi maklumat tentang sofwer2 yang bermanfaat dan utk menggantikan sofwer2 HARAM yang digunakan oleh terutama pelajar2. Staf tak apa sbb KPT dah sign agreement dgn Microsoft sebanyak

RMXXXXXX Juta………..

So kebanyakan sofwer Microsoft di IPTA mmg HALAL… cuma kesian kat student terpaksa buat kerja HARAM (guna sofwer pirate.. sbb kadang2 pensyarah juga yang suruh!!!)

So sapa2 yang berminat boleh la hadir ke UFC Meeting ni… ingat!!! 22hb Jan, Jam 9Am di MKR3. Berjumpa di sana………….. 🙂

Advertisements

6 thoughts on “UniMAP Free/Open Source Software Community (UFC)

  1. Bud, student sekarang boleh beli kereta. Ramai yg lebih kaya dari pensyarah. Mereka mampu memiliki software halal. Bukan semua opensoftware HALAL pun ..

    • Mmg la.. ada student yg lebih kaya drp pensyarah tapi bukan semua…
      cuba kau buat survey tgk!!! Kebanyakan guna software pirate..
      Aku bukan larang guna software yang berbayar, cuma jgn guna software pirate.. kalau mampu beli beli la… Untuk makluman kau yg tak faham ni.. semua open source software HALAL la!!!… Ni la.. masalah orang yg tak faham… tapi aku maafkan……………
      Org macam kau ni mmg banyak.. dan mmg susah nak yakinkan.. kalau fikiran tak mahu dibuka.. tak pe gunalah perisian yg berbayar sampai kiamat!

  2. Software pirate tu datang dari mana yer? Bukan tukang hack the hacker ke?

    Itulah, kalau tak de hacker, tak de lah piracy. Barulah aman dunia cyber ni sikit. Dunia reality dah lah tak aman, diganggu oleh iluminati. Nak cari ketenangan di alam maya, hacker pula yg mengganggu.

  3. Salam. Tahniah Dr Bad atas usaha yang dibuat bersungguh. Setiap kesusahan pasti ada kemudahannya – Surah Alam Nasyrah. Sayang, sewaktu saya menuntut di KUKUM 2003-2007, usaha ini teramat minima. Alhamdulillah, student2 baru tahun ini dapat mempelajarinya. Semoga Allah menunjukkan jalan ke arah sukses. Gambatte kudasai..

    • T. Kasih atas sokongan.. kalau perlu bantuan jgn malu utk bertanya…
      Dah kerja sekarang ni.. boleh promote kat majikan supaya guna FOSS… UniMAP boleh membantu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s