Open Hardware – Use gEDA not Pirated OrCAD

Hari ni nak bagitau tentang OPEN HARDWARE.. selama ni saya asyik bercakap tentang open source/free software. Open hardware ni macam open source jugak la.. org2 ni setelah merekabentuk (design) hardware ni.. depa sgt bermurah hati untuk mendedahkan design2 mereka. Bukan macam kebanyakan orang.. design basic amplifier pun dah kedekut litar.. simpan.. walhal ambil drp Internet je…. Itula lumrah org yang kurang ilmu dan kurang iman. Sepatutnya lebih banyak kita SHARE lebih besar manfaat dan pahalanya. So sapa2 yg buat sijil, diploma, degree, MSc atau PhD sekali pun boleh mendapat faedah drp Geng2 OPEN HARDWARE ni.. Macam2 litar2 yang ish.. canggih jugak la yang ada.. projek2 tersebut ada disertakan litar skematik, PCB dan semua senarai komponen yang digunakan.

Weh.. walau pun semua tu diberi.. tapi belum tentu berfungsi lagi..(bukan salah design tapi kita ynag t ak mahir….) Dulu masa jadi pensyarah di USM, ada seorang lecturer senior bagitau yag dia tak kisah pelajar2 ni ambil litar2 dari Internet (kalau ambil pun bukan lecturer tau pun… :)) utk buat projek.. sbb walaupun ambil litar dari Internet.. belum tentu litar tu berfungsi apatah lagi nak terangkan operasi litar dlm disertasi. Kebanyakan projek2 open hardware ni menggunakan OPEN SOFTWARE tool (cth gEDA). Oleh itu kpd Juruteknik dan Jurutera yang giat dalam mererabentuk projek2 elektronik, sila layari web site gEDA yang menyenaraikan pelbagai projek2dari buat robot sampai ke IP Phone…

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi sila ke laman web ini untuk maklumat lanjut… http://en.wikipedia.org/wiki/Open_hardware

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s