GNU/Linux – Command Line

Salam semua,

Hari nak bagitau betapa penting.. nye mengetahui melaksanakan arahan di dalam sisten GNU/Linux menggunakan command line. Kalau terer yg ni.. mmg sah anda seorang pengguna Linux yg mahir lagi berguna (boleh la ajar kawan2 – berguna utk org lain). Tapi kalau tak tahu.. dok seronok main “click” butang saja pun dah kira O.K.

Masa mula2 dulu mmg la pening dgn command line ni.. tapi dah 10 tahun berkecimpung ni.. insyaAllah.. selagi Allah bagi ingatan yg sihat ni boleh la.. ingat kebanyakan command yg penting.

Salah stau kepentingan “command line” ni kalau nak tahu… adalah kita boleh akses sistem GNU/Linux yg lain melalui SSH (secure shell).. ala macam telnet la.. tapi telnet tak “secure”.

Once dah connect guna ssh, seolah2 sistem tu macam berapa depan mata ja.. nak run apa2 program pun boleh. Nak “hack” sistem pun boleh.. Hari ni nak maklumkan “command line” yg WAJIB diketahui…

1. rm = delete fail

2. cp = nak copy fail

3. mv – nak rename @ move fail

4. apt-get = nak install packages

5. chmod = nak tukar mode fail@direktori

6. rmdir – delete directory

7. ssh = nak ssh sistem GNU/Linux yang lain

8. ifconfig = nak tgk status dan IP network card

9. pwd = nak tengok current directory

10. cd = nak tukar directori

11. locate = cari fail

12. find = cari fail jugak…

Cukup dulu setakat ni kalau nak tahu boleh tanya GOOGLE…. tapi yg penting install sistem GNU/Linux dulu.. baru boleh belajar.. kalau tak………… jgn harap la nak guna command line ni…………

Ok.. cukup takat ni dulu.. bila2 tambah lagi….. Cheers!!! (ahh… teringat Glasgow)

Advertisements

8 thoughts on “GNU/Linux – Command Line

  1. Bud, kalau belajar cmd ni bertujuan utk ‘hack’ sistem org lain pun tak guna juga. Nak tunjuk terer dgn menyusahkan org lain buat pe. Elok belajar perkara yg lebih baik dan guna windows je …

    • Embahmu… ok apa belajar hack…. kalau nak tahu.. Kernel Linux (OS GNU/Linux) terhasil oleh hacker2 seluruh dunia ni!! so kalau nak menyumbang kerarah teknologi IT pada masa akan datang kena la belajar ilmu HACK ni…

      CMD sangat penting sbb bukan semua GUI boleh digunakan untuk melaksanakan program.. kadang2 bila GUI ada masalah.. so kena guna CMD utk selesaikan masalah tersebut.

      CMD juga boleh digunakan untuk memantau dan mengemaskini sistem secara remote.. cth, Engineer di US nak pantau sistem di Malaysia.. SSH boleh digunakan…

      CMD juga lebih pantas dalam jika dibandingkan dgn klik butang..

      Ishh.. banyak lagi la… org yg guna Microsoft WIndows je yg sikit MALAS (ye la asyik tahu klik saja) tak mahu guna CMD.. org yg mempunyai kemahiran CMD ni masih relevan sejak 30 tahun yang lalu dan sampai bila2 pun…….

      • windows pun ada cmd prompt apa..

        Sebenarnya, aku nampak org yg cuba guna cmd dan org yg guna klik ni umpama foreman (pomen kereta) dgn tokey punya kereta. Kalau kita kata org yg guna cmd ni rajin dan guna windows malas, umpama mengatakan semua pomen rajin, dan semua tokey punya kereta malas.

        Pomen kereta memang relevan selagi kereta yg dia repair setaraf dgn teknologi yg dia tahu. Tapi bila teknologi kereta dah berubah, mereka dah tak relevan sebab robot yang akan menggantikan mereka atau kita tak gunakan kereta lagi.

        Contoh2 yg diberikan di atas hanya relevant utk org2 yg tertentu sebab bukan semua org yang mahir cmd pun boleh melakukannya.

        Oleh itu, hindarkan dari membuang masa meng’hack’ dan menyusahkan orang lain. Terlalu banyak perkara lain boleh di lakukan ..

      • Sbb tu TOKEY kereta banyak yg tutup kedai sebab tak nak belajar teknologi, setakat nak jual kereta je…
        pembeli tak mampu bayar last2 tutup kedai buka kedai jual nasi lemak… tapi pomen kereta boleh hidup selagi boleh repair kereta.
        Semua kereta lebih kurang sama je…….. kalau boleh repair kereta proton, mesti boleh repair kereta lain…
        Windows CMD prompt asalnya dari Unix!!!!
        Hack tu bagus la… utk memastikan org yg jaga sistem server tu tahu apa yg dibuat… bukan duduk goyang kaki je… baru la betul jaga sistem!!
        Wahai embahmu… kalau kau ada sistem aku akan HACK SISTEM kau atau aku akan masukkan virus… Selamat menggunakan softwer Microsoft!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s