GNU/Linux

Salam & Apa Khabar?

Susah sangat nak sampaikan maklumat kpd semua tentang GNU/Linux. Oleh itu laman blog ini akan dijadikan satu tempat memaklumkan perkara-perkara baru yang dijumpai tentang penggunaan sistem GNU/Linux.

Saya telah menggunakan GNU/Linux sejak 2000. Waktu tu guna GNU/Linux distro spt. Red Hat version 6.2, 7.2, lepas tu Mandrake, Mandriva dan akhir sekali pada Ogos 2009 Ubuntu telah berjaya memenuhi semua kehendak yang selama ini tidak ada pada distro yang lain. Alhamdulillah.

Sebelum ini, nak install pakages pun problem, wi-fi tak function, usb kena “mount” dan mcm2 lagi la.. dan yang menariknya.. Celcom Broadband berfungsi dengan baik.

Ubuntu 9.04 (w/pun distro terkini 9.10 dah keluar) tetap menjadi pilihan hati ku.

Lepas ni kalau ada benda2 yang baru akan dikeluarkan dlm blog ni. Semoga dgn perkongsian maklumat ini dapat kita sama2 menambah ilmu tentang sistem BEBAS (FREE) lagi canggih ini dan tak perlu guna software “PIRATE” lagi…

Ya Allah aku TAUBAT mulai hari ini aku akan guna Software yang Halal lagi BAIK punya!!!!

“MUSLIM  yang lain taubat la!!!!”

Advertisements

6 thoughts on “GNU/Linux

  1. Assalamualaikum Bad,

    Hang suruh kami taubat…. tapi hg kena bantu la macam mana nak guna software free nie… , hang pon taubat lepas hg dah tau guna free software nieee

    Fadzil
    From Glasgow with love

    • T. Kasih la fadzil… hang dah tubat ka? ish.. cuba ingat.. dulu sapa yg ajaq guna Microsoft tu? kawan2 sikit.. lepas tu belajaq sendiri kan?
      ha.. la ni.. senang ja.. hang install ja Ubuntu 9.04 (9.10 terbaru)… lepas tu guna la google utk tanya apa2 yg tak faham…
      Apa kata ajak kawan2 yg lain kumpul al duit sikit.. suruh aku ajar yg fundamental dulu…. lepas tu pandai2 la guna….. amacam….
      Harga perundingan boleh dirunding… 🙂

      • Salam Bad. Link yg kau bagi tu mengandungi maklumat yang tak tepat. Ada pengunjung kata Ubuntu ni kurang mesra pengguna berbanding Win.

        Kau buatlah comparison dan beritahu kitaorg dalam blog ni, OS mana yg lebih baik untuk student yg tak mahir guna cmd interface? Kalau kau ada buat survey pengalaman student yg guna ubuntu dan Win dan bagi pendapat mereka di sini pun baik.

        Aku kesian kat student. Takut masa habis belajar cmd dari belajar benda lain yang lebih penting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s