FOSS untuk Jurutera E&E

Berikut disenaraikan perisian yang berguna untuk jurutera EE (Elektrik & Elektronik), penyarah E&E dan pelajar yang sedang mengikuti program samada Sijil, Diploma atau Sarjana Muda bab kata MSc dan PhD pun boleh pakai la…

1. gEDA – nak lukis skematik, PCB, tgk gerber fail, nak simulate spice pun boleh…

2. Kicad – skematik dan PCB

3. emu8051 – simulator utk microcontroller (MC) 8051

4. gnusim8085 – simulator utk micro-p 8085

5. SDCC – nak compile assembly untuk pelbagai MC

6. Scilab = MATLAB…. sudah2 la guna software pirate… berapa rami researcher kat universiti yang guna pirate.. pastu suruh student guna pulak… tak berETIKA langsung!!!

sapa2 yg terer guna software ni bagitau.. boleh aku jemput untuk mengajar di UniMAP.. link ada kat sebelah kanan blog ni….

Advertisements

3 thoughts on “FOSS untuk Jurutera E&E

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s